Racuchy z jabłkami
Jako iż wczoraj nasza drużyna w piłce nożnej zapisała się w historii po raz pierwszy wygrywając mecz z drużyną niemiecką, dlatego też proponuję Wam dziś polskie racuchy, żeby uczcić ten wyczyn!
Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com
SKŁADNIKI (14-16 średnich sztuk, takich jak na zdjęciu):
500g mąki pszenny
50g świeżych drożdży
szczypta soli
2 łyżki cukru
1,5 szklanki letniego mleka
1 jajko
2 średnie jabłka
WYKONANIE:
Mąkę przesiać do miski, wlać letnie mleko, wbić jajko, pokruszyć drożdże dodać cukier i sól, całość zagnieść na dość luźne ciasto (gdyby było za luźne dodać łyżkę mąki, a gdyby za gęste to dodać łyżkę mleka). Obrać 2 jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe paski ( ćwiartkę na pół i ją kroję na plasterki). Dodać do ciasta i całość delikatnie wymieszać. Odstawiamy i przykrywamy lnianym ręcznikiem do wyrośnięcia na 1 -1,5 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, pokrytą oleją i na rozgrzany kładziemy po łyżce ciasta z jabłkami, łyżkę przed każdą porcją zamaczamy w gorącej wodzie, żeby ułatwić sobie nakładanie ciasta. Każdy racuch smażymy z każdej strony na złoto, na średnim oleju, żeby nie spalić ich tylko upiec :) s\Wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego :)
Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com
SKŁADNIKI (14-16 średnich sztuk, takich jak na zdjęciu):
500g mąki pszenny
50g świeżych drożdży
szczypta soli
2 łyżki cukru
1,5 szklanki letniego mleka
1 jajko
2 średnie jabłka
WYKONANIE:
Mąkę przesiać do miski, wlać letnie mleko, wbić jajko, pokruszyć drożdże dodać cukier i sól, całość zagnieść na dość luźne ciasto (gdyby było za luźne dodać łyżkę mąki, a gdyby za gęste to dodać łyżkę mleka). Obrać 2 jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe paski ( ćwiartkę na pół i ją kroję na plasterki). Dodać do ciasta i całość delikatnie wymieszać. Odstawiamy i przykrywamy lnianym ręcznikiem do wyrośnięcia na 1 -1,5 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, pokrytą oleją i na rozgrzany kładziemy po łyżce ciasta z jabłkami, łyżkę przed każdą porcją zamaczamy w gorącej wodzie, żeby ułatwić sobie nakładanie ciasta. Każdy racuch smażymy z każdej strony na złoto, na średnim oleju, żeby nie spalić ich tylko upiec :) s\Wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz