Ciasto fasolowe

Chociaż to zadziwiające do zrobienia tego ciasta nie potrzebujemy ani mąki, ani cukru, więc jest dietetyczne i pyszne. Kawałek takiego ciasto to samo zdrowie, polecane na drugie śniadanie :) Wypróbujcie, bo warto, a smak Was zaskoczy! Ciasto ma smak murzynka z odrobiną korzennej lub cynamonowej nuty :)

SKŁADNIKI:
240g (1 puszka) fasoli czerwonej konserwowej (dokładnie odsączonej, ok. 20 minut na sitku; można ugotować równowartość fasoli)
4 jajka
80g miodu lub syropu klonowego
30g oliwy z oliwek lub oleju
30g kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy korzennej lub cynamonu
szczypta soli
można dodać pokrojoną na małe kawałki czekoladę deserową ok. 30g

 WYKONANIE:
 Fasolę, jajka, oliwę zblendować na gładką masę. Dodać kakao, miód, sól, sodę, oraz przyprawę do piernika lub cynamon i znowu zblendować (jeżeli dodajemy czekoladę, to wsypujemy ją po drugim blendowania i mieszamy łyżką). Dno okrągłej tortownicy (20cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy 30-35 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 st. C. Smacznego :)


Komentarze

Popularne posty