Lemon curd - delikatny cytrynowy krem
Pyszny krem o intensywnym i niepowtarzalny smaku cytryn, smakuje jakby się jadło kremową lemoniadę, smak wakacji w słoiku :) Można wykorzystać go jako dodatek do naleśników, ciasteczek lub jako smarowidło do kanapek. U nas dziś na obiad do makaronu z białym serem - mmm pychota! Warto wypróbować, bo zrobienie tego cudeńka zajmuje parę chwil i dodatkowo można go przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. Polecam serdecznie.
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com
SKŁADNIKI (ok 300 - 350ml):
skórka i sok z dwóch cytryn
2 całe jajka
2 żółtka
160g cukru
80g masła
WYKONANIE:
Cytryny dokładnie wyszorować i sparzyć, skórkę zetrzeć, a sok wycisnąć. Jajka i żółtka połączyć rózgą z cukrem i postawić na małym ogniu, lekko zagrzać, następnie dodać masło oraz sok i skórkę z cytryny, całość mieszać na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć. Przelać do wyparzonego słoika i zakręcić, wystudzić. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com
SKŁADNIKI (ok 300 - 350ml):
skórka i sok z dwóch cytryn
2 całe jajka
2 żółtka
160g cukru
80g masła
WYKONANIE:
Komentarze
Prześlij komentarz