Ryba po grecku mojej Babci
To zdecydowanie smak mojego dzieciństwa. Kiedy ostatnio przeglądałam przepisy mojej Babci i znalazłam ten przepis postanowiłam go zrealizować w swojej kuchni. Dziś dzielę się z Wami tym rewelacyjnym przepisem, ryba jest soczysta, a warzywa doskonale tworzą z nią razem rewelacyjne danie. Można je podawać jako danie kolacyjne lub obiadowe np. podane z ryżem lub ziemniakami. Polecam wypróbować, bo smak jest fenomenalny, a ryba ledwo wyczuwalna :)
SKŁADNIKI:
75dag - 1kg mrożonej ryby (miruna lub mintaj - ja robiłam z miruną i uważam ją za smaczniejszą niż mintaja)
75dag marchewki
2 małe lub 1 duża pietruszka (korzeń)
1 duża cebula
woda
ćwierć szklanki oleju
koncentrat pomidorowy i pasta pomidorowa
sól, pieprz, cukier
WYKONANIE:
Rybę rozmrażamy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, skrapiamy sokiem z cytryny i solimy, następnie panierujemy zaczynając od obtoczenia w mące, następnie w rozkłóconym jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Marchewkę, korzeń pietruszki oraz cebulę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, wkładamy do garnka i zalewamy małą ilością wody (do połowy warzyw), stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia, solimy łyżeczką soli, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Następnie odlewamy wodę i dodajemy koncentrat oraz pastę pomidorową i gotujemy jeszcze 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Układamy rybę na płaskim półmisku i zakrywamy warzywami. Studzimy i gdy jest zimna wkładamy do lodówki na całą noc (bardzo ważne!). Przystrajamy plastrami cytryny. Smacznego :)
SKŁADNIKI:
75dag - 1kg mrożonej ryby (miruna lub mintaj - ja robiłam z miruną i uważam ją za smaczniejszą niż mintaja)
75dag marchewki
2 małe lub 1 duża pietruszka (korzeń)
1 duża cebula
woda
ćwierć szklanki oleju
koncentrat pomidorowy i pasta pomidorowa
sól, pieprz, cukier
WYKONANIE:
Rybę rozmrażamy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, skrapiamy sokiem z cytryny i solimy, następnie panierujemy zaczynając od obtoczenia w mące, następnie w rozkłóconym jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Marchewkę, korzeń pietruszki oraz cebulę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, wkładamy do garnka i zalewamy małą ilością wody (do połowy warzyw), stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia, solimy łyżeczką soli, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Następnie odlewamy wodę i dodajemy koncentrat oraz pastę pomidorową i gotujemy jeszcze 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Układamy rybę na płaskim półmisku i zakrywamy warzywami. Studzimy i gdy jest zimna wkładamy do lodówki na całą noc (bardzo ważne!). Przystrajamy plastrami cytryny. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz