Szarlotka na kruchym cieście z migdałami

Dziś proponuję słodkości :) ta szarlotka jest pierwszą szarlotką jaką upiekłam i uważam ją za najlepszą, dlatego dzielę się przepisem. Dlaczego najlepsza, bo:
  • robi się ją błyskawiczne
  • nie jest skomplikowana
  • zapach i smak jest taki, że na jednym kawałeczku się nie skończy - gwarantuję :)
To ciasto charakteryzuje się dużą ilością jabłek skąpanych w cynamonie, chrupkością migdałów i małą ilością ciasta, dodatkowym plusem jest to, że ciasto idealnie (jak dla mnie;)) słodkie. Zachęciłam wystarczająco? Myślę, że tak ;)
przepis pochodzi ze strony mniammniam.com

SKŁADNIKI:
CIASTO:
400g mąki pszennej
2 kopiaste łyżki mąki żytniej razowej
200g masła pokrojonego na mniejsze kawałki
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
3 żółtka
3 łyżki zimnej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli

JABŁKA:
1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych typu szara reneta - nie rozpieka się podczas pieczenia, tylko pozostają wyraźne kawałki jabłek)
2 kopiaste łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki cukru
75g płatków migdałowych
sok z połowy cytryny
cukier puder do podania

WYKONANIE:
CIASTO:
Mąki wsypujemy do miski dodajemy masło, sól, proszek do pieczenia oraz cukier i całość siekamy nożem lub specjalnym siekaczem, aż masło lekko połączy się z sypkimi składnikami. Dodajemy żółtka, wodę oraz cukier waniliowy i całość zagniatamy szybko na jednolite gładkie ciasto. 1/3 formujemy w kulkę, pakujemy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki. Blachę (dużą prostokątną ok. 33x23cm) wykładamy papierem do pieczenia i spód dokładnie wykładamy 2/3 ciasta, rozłożone ciasto wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyciągamy z lodówki i przykrywamy dokładnie papierem do pieczenia wysypujemy w kąty blachy nasiona fasoli lub specjalne kulki ceramiczne (zapobiegnie to zbytniemu wyrośnięciu ciasta podczas podpiekania) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 st. C. Zdejmujemy papier i fasolę/kuleczki. Fasolę można zostawić do następnego pieczenia.

JABŁKA:
Gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy jabłka. Obieramy ze skórki i gniazd nasiennych, kroimy na cienkie plasterki, polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy cukier, cynamon i delikatnie mieszamy. Podpieczone ciasto posypujemy migdałami, wykładamy jabłka i rozkładamy równomiernie. Z lodówki wyciągamy 1/3 ciasta i ścieramy na grubych oczkach tarki bezpośrednio na ciasto, Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 45-50 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor. Studzimy i zimne posypujemy cukrem pudrem, można podać z lodami waniliowymi i bitą śmietaną, lecz sama bez dodatków też smakuje obłędnie. Smacznego :)


Komentarze

Popularne posty