Pęczotto z porem i jarmużem
Dawno już zaintrygowało mnie danie, którego inspiracją było włoskie risotto, a z którego powstała polska wersja z kaszą pęczak zamiast z ryżem. Chociaż nazwy i sposób przygotowania są podobne, to jednak dużo tu różnic. Przede wszystkim w smaku oraz konsystencji. Smak pęczotta jest wyrazisty, a konsystencja nie taka kremowa jak to jest w risotto. Polecam wypróbujcie w swojej kuchni, bo danie to mnie oczarowało. Potrawa jest dietetyczna i zdrowa, a kasza ma bardzo dobroczynne działanie na nasze zdrowie. Pęczak, czyli kasza jęczmienna wzmacnia układ nerwowy i poprawia kondycję psychiczną. Wpływa dobroczynnie na serce, układ pokarmowy, obniża cholesterol, a także działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo (dietazdrowychkalorii.blogspot.com). Warto zatem włączyć go w swoją dietę, żeby przygotować się na zimę. Dodatkiem do tego dania jest jarmuż, który słynie z tego, że zawiera silne przeciwutleniacze (działanie przeciwnowotworowe), a także działa przeciwzapalne. Ta potrawa to samo zdrowie na talerzu, więc do dzieła :)
Przepis pochodzi z kwestiasmaku.com
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
1/2 szklanki pęczaku
500 ml rosołu najlepiej z drobiu może być z warzyw
2 łyżki oliwy lub oleju
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 por
1 mała cebula
80g jarmużu (do kupienia w większych sklepach)
1/4 szklanki białego wina (można pominąć, jednak z winem smak jest lepszy)
0,5 łyżeczki tymianku
sól, pieprz
WYKONANIE:
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na kostkę, wkładamy do miski i zalewamy łyżką oliwy, posypujemy 1/2 łyżeczki soli i odrobiną pieprzu, całość mieszamy i odstawiamy na bok, żeby mięso się marynowało. Cebulę kroimy w małą kostkę, a pora na cienkie pół talarki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wsypujmy kaszę mieszamy, żeby wszystkie ziarenka obtoczyły się w tłuszczu i smażymy 2 minuty. Dodajemy cebulę, chwilę smażymy, dodajemy pora i całość mieszamy. Wsypujemy tymianek oraz lekko pieprzymy i solimy, całość smażymy na średnim ogniu ok. 7 minut od czasu do czasu mieszając, żeby nic się nie przypaliło. Przesuwamy kaszę z warzywami na jedną stronę patelni i wkładamy na nią kurczaka, smażymy 5 minut, mieszając, żeby mięso obsmażyło się równo z każdej strony. Łączymy całość, smażymy razem 2 minuty. Po tym czasie wlewamy wino (jeśli nie używamy to pomijamy ten etap) i czekamy, aż wyparuje, zalewamy gorącym (ważne!) bulionem. Całość gotujemy, bez przykrycia, płyn musi parować i mieszamy co jakiś czas. Po upływie 20 minut sprawdzamy, czy kasza jest miękka, jeżeli nie to gotujemy jeszcze 5 minut. Dodajemy umyty jarmuż i gotujemy pod przykryciem jeszcze 5 minut, aż jarmuż będzie miękki. Smacznego :)
Przepis pochodzi z kwestiasmaku.com
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
1/2 szklanki pęczaku
500 ml rosołu najlepiej z drobiu może być z warzyw
2 łyżki oliwy lub oleju
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 por
1 mała cebula
80g jarmużu (do kupienia w większych sklepach)
1/4 szklanki białego wina (można pominąć, jednak z winem smak jest lepszy)
0,5 łyżeczki tymianku
sól, pieprz
WYKONANIE:
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na kostkę, wkładamy do miski i zalewamy łyżką oliwy, posypujemy 1/2 łyżeczki soli i odrobiną pieprzu, całość mieszamy i odstawiamy na bok, żeby mięso się marynowało. Cebulę kroimy w małą kostkę, a pora na cienkie pół talarki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wsypujmy kaszę mieszamy, żeby wszystkie ziarenka obtoczyły się w tłuszczu i smażymy 2 minuty. Dodajemy cebulę, chwilę smażymy, dodajemy pora i całość mieszamy. Wsypujemy tymianek oraz lekko pieprzymy i solimy, całość smażymy na średnim ogniu ok. 7 minut od czasu do czasu mieszając, żeby nic się nie przypaliło. Przesuwamy kaszę z warzywami na jedną stronę patelni i wkładamy na nią kurczaka, smażymy 5 minut, mieszając, żeby mięso obsmażyło się równo z każdej strony. Łączymy całość, smażymy razem 2 minuty. Po tym czasie wlewamy wino (jeśli nie używamy to pomijamy ten etap) i czekamy, aż wyparuje, zalewamy gorącym (ważne!) bulionem. Całość gotujemy, bez przykrycia, płyn musi parować i mieszamy co jakiś czas. Po upływie 20 minut sprawdzamy, czy kasza jest miękka, jeżeli nie to gotujemy jeszcze 5 minut. Dodajemy umyty jarmuż i gotujemy pod przykryciem jeszcze 5 minut, aż jarmuż będzie miękki. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz