Pierogi ruskie

To ulubione danie mojego męża, dlatego nauczyłam się je robić, ale też sama je polubiłam. Ten przepis jest według mnie najlepszy. Przepis na ciasto zaczerpnęłam z książki Magdy Gessler i wydaje mi się najlepszy. Ciasto jest delikatne i fajnie się z nim pracuje. A farsz to chyba najprostsza rzecz w kuchni jaką można zrobić :) Zapraszam do wypróbowania tego przepisu na pierogi, bo to bardzo popularne danie w polskich domach i wiem, że każda Pani lub Pan domu ma na nie swój patent ;) Może pokochacie ten przepis? :)

SKŁADNIKI (dla 2 osób):
CIASTO:
250g mąki pszennej (typ 500 (ważne!), to mąka idealna do pierogów, oczywiście na innej też wyjdzie, ale przy użyciu tej ciasto jest delikatne)
1 żółtko
1,5 łyżki oleju
0,5 łyżeczki soli
100 ml ciepłej wody

FARSZ:
500g ziemniaków
250-200g białego sera
1 cebula
3 kopiaste łyżki masła
sól, pieprz

WYKONANIE:
FARSZ:
Ziemniaki obrać i ugotować. W czasie gdy ziemniaki się gotują kroimy w kostkę cebulę i smażymy na 3 łyżkach masła, aż będzie lekko złota. Ziemniaki odcedzamy i dodajemy usmażoną cebulkę oraz biały ser, całość łączymy razem tłuczkiem do ziemniaków. Przykrywamy przykrywką, aby farsz nam się za bardzo nie wysuszył.
CIASTO:
Mąkę wsypać do miski i zrobić wgłębienie, dodać żółtko, sól oraz olej, dolać ciepłą wodę i zagnieść na gładkie ciasto ok. 2-3 minut. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na 10 minut, żeby odpoczęło. Po tym czasie rozwałkujemy na bardzo cienkie ciasto na stolnicy, której nie posypujemy mąką. Szklanką lub okrągłą foremką wykrawamy okrągłe placki, wkładamy ok. 1-1,5 łyżeczki farszu i zlepiamy dokładnie brzegi. Zagotowujemy wodę dodajemy łyżeczkę soli, na gotującą się wodę wrzucamy pierogi i gotujemy 4-5 minut. Wykładamy do miski i polewamy roztopionym masłem lub olejem, lekko mieszając miską, aby pierogi się nie pozlepiały. Podajemy z śmietaną lub jogurtem greckim, albo masłem z cebulką. Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty