Domowy majonez
Domowy znaczy pyszny :) i tak jest i tym razem. Gdy zrobiłam ten majonez zaczęłam się zastanawiać, dlaczego wcześniej nie zrobiłam tego pysznego cudeńka, które tak łatwo i szybko robi się domowym sprzętem. Wypróbujcie, bo warto.
Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com
SKŁADNIKI:
1 jajko
2 łyżki octu z białego wina
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz, cukier
ok. 350ml oleju roślinnego najlepiej rzepakowy, słonecznikowy lub ryżowy
WYKONANIE:
Skorupkę jajka sparzyć. Rozbić jajko i umieścić je w misie miksera, blendera lub melaksera (z nakładką do ubijania śmietany). Dodajemy ocet, musztardę oraz sól i pieprz. Wlewamy 2/3 ilości oleju i ubijamy aż składniki się połączą i masa zacznie gęstnieć. Sprawdzamy smak dodajemy cukier i resztę oleju ubijamy chwilę, aż olej połączy się z resztą składników, sprawdzamy konsystencję i w razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę oleju, ubijamy, powtarzamy czynność, tak długo, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (pamiętając, że im więcej oleju damy tym smak majonezu będzie bardziej oleisty). Smacznego :)
Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com
SKŁADNIKI:
1 jajko
2 łyżki octu z białego wina
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz, cukier
ok. 350ml oleju roślinnego najlepiej rzepakowy, słonecznikowy lub ryżowy
WYKONANIE:
Skorupkę jajka sparzyć. Rozbić jajko i umieścić je w misie miksera, blendera lub melaksera (z nakładką do ubijania śmietany). Dodajemy ocet, musztardę oraz sól i pieprz. Wlewamy 2/3 ilości oleju i ubijamy aż składniki się połączą i masa zacznie gęstnieć. Sprawdzamy smak dodajemy cukier i resztę oleju ubijamy chwilę, aż olej połączy się z resztą składników, sprawdzamy konsystencję i w razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę oleju, ubijamy, powtarzamy czynność, tak długo, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (pamiętając, że im więcej oleju damy tym smak majonezu będzie bardziej oleisty). Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz