Kluski na parze mojej Babci

Kluski na parze to taki mój smak dzieciństwa, chętnie do niego wracam :) A dziś chcę się z Wami podzielić tym, przepisem, bo to doskonały pomysł na piątkowy obiad :)

SKŁADNIKI (dla 2 osób):
KLUSKI:
200g mąki pszennej
25g roztopionego masła
25g cukru
cukier waniliowy
1 małe jajko
125ml mleka
10g drożdży
szczypta soli

WYKONANIE:
Mleko lekko podgrzać. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać do niego mleko, dodać 2 łyżki cukru, drożdże, wymieszać widelcem, zagarniając mąkę, tak, aby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy na 15 minut, przykrywając lnianym lub bawełnianym ręcznikiem. Do wyrośniętych drożdży dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajko, sól, roztopione i wystudzone masło i wyrobić ręką przez ok. 5-10 minut, aż w cieście pojawią się "bąbelki" i będzie odstawać od ręki. Zostawiamy pod przykryciem na ok. 1godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykrawamy szklanką okrągłe kluski i odkładamy na posypany mąką talerz lub brzeg stolnicy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W między czasie przygotowujemy garnek do "gotowania" klusek. Do połowy garnka nalać wodę, garnek przykryć gazą, "związać" gumką, tak, aby gaza nam nie wpadła do wody. Gdy woda się zagotuje kładziemy na gazę kluski ok. 4-5 i przykrywamy miską o tym samym obwodzie co garnek lub wysoką pokrywką (ponieważ kluski będą rosły) i gotujemy tak przez 8 minut. Po tym czasie odkrywamy, uważając na wydobywającą się parę i wyciągamy gotowe kluski. Podajemy z czym się chce, z masłem i cukrem, z dowolnym sosem owocowym lub domowym sosem czekoladowym.

SOS OWOCOWY:
mrożone lub świeże maliny lub jeżyny
łyżka cukru (lub więcej, zależy od smaku)

WYKONANIE:
Owoce i cukier wsypujemy do garnka o nieprzywieralnej powłoce i całość gotujemy, aż owoce się rozmrożą i lekko "rozwalą", całość przecieramy przez sito i gotowe.

DOMOWY SOS CZEKOLADOWY:
3 łyżki masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody

WYKONANIE:
Wodę zagotowujemy. W rondlu roztapiamy masło, gdy się roztopi dodajemy do niego cukier puder, kakao oraz wodę całość mieszamy, aż składniki się połączą na małym ogniu, można dodać więcej wody, aby uzyskać oczekiwaną konsystencję.
Smacznego :)





Komentarze

Popularne posty