Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną i najlepszym sosem pieczarkowym
Zwykłe kotlety się znudziły? Dziś przedstawiam Wam alternatywę dla kotleta i to nie tylko dla mięsożerców, ale również dla wegetarian :) Polecam serdecznie :)
Przepis pochodzi ze strony www.mniammniam.com
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
KOTLETY:
4 jajka ugotowane na twardo
1/4 szklanki kaszy jaglanej
1 jajko surowe
1/4 pęczka zielonej pietruszki
sól, pieprz
1 łyżeczka miękkiego masła
bułka tarta
olej i jedna łyżka masła do pieczenia
SOS PIECZARKOWY:
0,5kg pieczarek
1 mała cebula
100g jogurtu greckiego (może być pół na pół z serkiem mascarpone)
sól, pieprz, cukier
WYKONANIE:
KOTLETY:
Jajka ugotować na twardo. W garnku zagotować 0,5 i 1/8 szklanki wody. Kaszę odmierzyć, wsypać do sitka, opłukać zimną wodą i przepłukać wrzącą wodą. Całość wsypać do garnka z gotującą się wodą i gotować 10 minut pod przykryciem, po tym czasie posolić kaszę i odstawić jeszcze na 10 minut, pod przykryciem. Kaszę lekko ostudzić dodać do niej drobno posiekane jajka, masło, surowe jajko, posiekaną pietruszkę, doprawić solą (dużo) i pieprzem. Kiedy ciasto nie daje się formować dosypać trochę bułki tartej. Formować kotlety lekko spłaszczyć, obtoczyć w bułce tartej i piec na złoto na rozgrzanym oleju z łyżką masła. Upieczone wykładać na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
SOS PIECZARKOWY:
Pieczarki umyć i pokroić na talarki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać łyżeczkę masła, wrzucić cebulę i pieczarki i smażyć chwilę, przykryć pokrywką i dusić ok. 15 minut. Następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i dodajemy jogurt, chwilę gotujemy i polewamy kotlety. Sos powinien mieć konsystencję trochę taką jak potrawka, a mniej jak sos, chociaż jest to kwestią gustu :) Smacznego :)
Przepis pochodzi ze strony www.mniammniam.com
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
KOTLETY:
4 jajka ugotowane na twardo
1/4 szklanki kaszy jaglanej
1 jajko surowe
1/4 pęczka zielonej pietruszki
sól, pieprz
1 łyżeczka miękkiego masła
bułka tarta
olej i jedna łyżka masła do pieczenia
SOS PIECZARKOWY:
0,5kg pieczarek
1 mała cebula
100g jogurtu greckiego (może być pół na pół z serkiem mascarpone)
sól, pieprz, cukier
WYKONANIE:
KOTLETY:
Jajka ugotować na twardo. W garnku zagotować 0,5 i 1/8 szklanki wody. Kaszę odmierzyć, wsypać do sitka, opłukać zimną wodą i przepłukać wrzącą wodą. Całość wsypać do garnka z gotującą się wodą i gotować 10 minut pod przykryciem, po tym czasie posolić kaszę i odstawić jeszcze na 10 minut, pod przykryciem. Kaszę lekko ostudzić dodać do niej drobno posiekane jajka, masło, surowe jajko, posiekaną pietruszkę, doprawić solą (dużo) i pieprzem. Kiedy ciasto nie daje się formować dosypać trochę bułki tartej. Formować kotlety lekko spłaszczyć, obtoczyć w bułce tartej i piec na złoto na rozgrzanym oleju z łyżką masła. Upieczone wykładać na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
SOS PIECZARKOWY:
Pieczarki umyć i pokroić na talarki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać łyżeczkę masła, wrzucić cebulę i pieczarki i smażyć chwilę, przykryć pokrywką i dusić ok. 15 minut. Następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i dodajemy jogurt, chwilę gotujemy i polewamy kotlety. Sos powinien mieć konsystencję trochę taką jak potrawka, a mniej jak sos, chociaż jest to kwestią gustu :) Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz