Pyzy z mięsem i sosem pieczarkowym
Poniedziałek zostało mięso z rosołu i co tu z nim począć?? Zrobić pyzy, że palce lizać :)
SKŁADNIKI (dla 2osób):
CIASTO NA KLUSKI:
1kg ziemniaków (ugotowanych i ugniecionych)
1 duży ziemniak starty na tarce
mąka ziemniaczana (wypełniamy nią 1/4 miski w której są ugniecione ziemniaki)
0,5 łyżeczki soli
FARSZ MIĘSNY:
ok. 250-300g mięsa gotowanego (mieszanego wołowo-drobiowego lub wołowego)
1 mała cebula zeszklona na 2 łyżkach masła
sól, pieprz
SOS PIECZARKOWY:
0,5 kg pieczarek
1 mała cebula
2 łyżki masła
3 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany 12%
sól, pieprz
WYKONANIE:
FARSZ:
Mięso mielimy, dodajemy zeszkloną cebulę z resztą masła. Całość doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
CIASTO NA KLUSKI:
Ugotowane ziemniaki, ugniatamy w misce i studzimy. Tartego ziemniaka odsączamy z soku, który dodajemy do garnka, w którym będziemy gotować pyzy. Wystudzone ziemniaki dzielimy na 4 części jedną część odsuwamy i w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, aż wypełni część po ziemniakach (musi być na równi z ziemniakami). Dodajemy potartego ziemniaka oraz sól i całość wyrabiamy na ciasto.
SOS PIECZARKOWY:
Pieczarki kroimy na plasterki, cebulę na kostkę, wszystko wkładamy do rondla na roztopione masło i dusimy pod przykryciem przez 20 minut,od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem oraz jogurtem/śmietaną. Można dodać świeżo posiekanej pietruszki.
PYZY:
Z ciasta formujemy kulki. Każdą rozpłaszczamy na środek dodajemy mniejszą kulkę farszu mięsnego i tworzymy pyzy. Gotowe gotujemy w wodzie z solą oraz sokiem z ziemniaka. Czekając aż kluski wypłyną odlewając filiżanką trochę wody i polewając zimną wodą i znowu czekając aż się zagotują i tak powtarzamy tą czynność 3 razy, wyciągamy jedną pyzę i sprawdzamy czy jest już gotowa. Gotowe wyciągnąć i polać sosem pieczarkowy. Smacznego :)
SKŁADNIKI (dla 2osób):
CIASTO NA KLUSKI:
1kg ziemniaków (ugotowanych i ugniecionych)
1 duży ziemniak starty na tarce
mąka ziemniaczana (wypełniamy nią 1/4 miski w której są ugniecione ziemniaki)
0,5 łyżeczki soli
FARSZ MIĘSNY:
ok. 250-300g mięsa gotowanego (mieszanego wołowo-drobiowego lub wołowego)
1 mała cebula zeszklona na 2 łyżkach masła
sól, pieprz
SOS PIECZARKOWY:
0,5 kg pieczarek
1 mała cebula
2 łyżki masła
3 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany 12%
sól, pieprz
WYKONANIE:
FARSZ:
Mięso mielimy, dodajemy zeszkloną cebulę z resztą masła. Całość doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
CIASTO NA KLUSKI:
Ugotowane ziemniaki, ugniatamy w misce i studzimy. Tartego ziemniaka odsączamy z soku, który dodajemy do garnka, w którym będziemy gotować pyzy. Wystudzone ziemniaki dzielimy na 4 części jedną część odsuwamy i w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, aż wypełni część po ziemniakach (musi być na równi z ziemniakami). Dodajemy potartego ziemniaka oraz sól i całość wyrabiamy na ciasto.
SOS PIECZARKOWY:
Pieczarki kroimy na plasterki, cebulę na kostkę, wszystko wkładamy do rondla na roztopione masło i dusimy pod przykryciem przez 20 minut,od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem oraz jogurtem/śmietaną. Można dodać świeżo posiekanej pietruszki.
PYZY:
Z ciasta formujemy kulki. Każdą rozpłaszczamy na środek dodajemy mniejszą kulkę farszu mięsnego i tworzymy pyzy. Gotowe gotujemy w wodzie z solą oraz sokiem z ziemniaka. Czekając aż kluski wypłyną odlewając filiżanką trochę wody i polewając zimną wodą i znowu czekając aż się zagotują i tak powtarzamy tą czynność 3 razy, wyciągamy jedną pyzę i sprawdzamy czy jest już gotowa. Gotowe wyciągnąć i polać sosem pieczarkowy. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz