Zupa dyniowa - prawie bez roboty ;)
Ta zupa robi się prawie sama, nie wliczając obierania dyni, warzyw do bulionu i blenderowania:) jak to możliwe... zapraszam do wypróbowania, bo warto :) Zupa jest inspirowana przepisem Pani Magdy Gessler.
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
1 - 1,5kg dyni
200g startego parmezanu
0,5l bulionu z kury
0,5 szklanki jogurtu greckiego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
WYKONANIE:
Dynię obrać ze skórki usunąć gniazdko nasienne i pokroić w drobną kostkę. Wsypać do naczynia żaroodpornego dodać ser, bulion wymieszany z jogurtem. Przykryć pokrywką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, przez 30 minut, po tym czasie sprawdzić czy dynia jest już miękka. Jeżeli jest to całość przelać do garnka, zblenderować i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. I już, smacznego:)
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
1 - 1,5kg dyni
200g startego parmezanu
0,5l bulionu z kury
0,5 szklanki jogurtu greckiego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
WYKONANIE:
Dynię obrać ze skórki usunąć gniazdko nasienne i pokroić w drobną kostkę. Wsypać do naczynia żaroodpornego dodać ser, bulion wymieszany z jogurtem. Przykryć pokrywką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, przez 30 minut, po tym czasie sprawdzić czy dynia jest już miękka. Jeżeli jest to całość przelać do garnka, zblenderować i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. I już, smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz