Pomidorowy poemat, czyli krem pomidorowy
Krem jest przypomnieniem lata, gdy na dworze zimno, pada i wieje. Smak pomidorów jest wyraźny, a obecność bazylii nadaje mu włoskiego charakteru.
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
1 puszka pomidorów bez skórki (pokrojonych lub w całości) lub 250g świeżych pomidorów, obranych ze skóry i pokrojonych w kostkę
0,5 cebuli
1 łyżeczka masła lub oleju
1 łyżeczka świeżej lub suszonej bazylii
sól, pieprz, cukier
WYKONANIE:
W garnku roztapiamy masło/olej i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy chwilę, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pomidory i całość doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ok. 5 łyżek wody (gdy używamy świeżych pomidorów wodę pomijamy) oraz bazylię. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 15-20 minut, po tym czasie całość blenderujemy i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem. Podajemy z kleksem jogurtu greckiego i domowymi grzankami (chleb kroimy w kostkę i podpiekamy chwilę na suchej patelni lub w piekarniku, aż grzanki będą miały złoty kolor. Smacznego :)
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
1 puszka pomidorów bez skórki (pokrojonych lub w całości) lub 250g świeżych pomidorów, obranych ze skóry i pokrojonych w kostkę
0,5 cebuli
1 łyżeczka masła lub oleju
1 łyżeczka świeżej lub suszonej bazylii
sól, pieprz, cukier
WYKONANIE:
W garnku roztapiamy masło/olej i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy chwilę, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pomidory i całość doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ok. 5 łyżek wody (gdy używamy świeżych pomidorów wodę pomijamy) oraz bazylię. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 15-20 minut, po tym czasie całość blenderujemy i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem. Podajemy z kleksem jogurtu greckiego i domowymi grzankami (chleb kroimy w kostkę i podpiekamy chwilę na suchej patelni lub w piekarniku, aż grzanki będą miały złoty kolor. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz