Węgierski gulasz wołowy z domowymi szpeclami (spätzle)

Klasyczne danie kuchni węgierskiej łatwe do odtworzenia w domu. To na które podaję przepis jest identyczne z tym, które jadłam podczas tegorocznych wakacji, które spędziłam na Węgrzech. Danie jest pyszne, gulasz robi się prawie sam, jeśli wliczymy przygotowania do pieczenia, a szpecle są delikatne i doskonale pasują do całego dania. Ja dodatkowo wzbogaciłam je o ogórek kiszony, ale nie jest to konieczne, chociaż smakuje wybornie. Myślę, że alternatywą dla ogórka kiszonego może być ogórek konserwowy :)
Przepis na szpecle pochodzi ze strony http://arafatka35.bloog.pl/

SKŁADNIKI (dla 2 osób):
GULASZ:
800g mięsa wołowego (najlepiej łaty wołowej)
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
łyżka mielonej papryki słodkiej
0,5 łyżki papryki ostrej
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka masła klarowanego lub oleju
0,5 łyżeczki sól
odrobina pieprzu
0,5l wody lub rosołu

SZPECLE:
250g mąki pszennej
2 jajka
5 łyżek wody
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka jogurtu greckiego lub śmietany 12%

WYKONANIE:
GULASZ:
Mięso umyć i pokroić na kawałki o wielkości ok.2*2cm. Do mięsa dodajemy paprykę, sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Mięso smażymy w rondlu na złoto, gdy będzie już złote, dodajemy pokrojoną na piórka cebulę, czosnek, który kroimy na mniejsze kawałki i chwilę podpiekamy aż cebula się lekko zeszkli. Zalewamy całość wodą i przykrywamy, dusimy przez 1,5 do 2 godzin od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby dolewamy wody. Mięso powinno być miękkie i lekko się rozpadać. Kosztujemy sos i doprawiamy do smaku.

SZPECLE:
Mąkę, sól, wodę i jajka wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, żeby odpoczęło na 20 minut. Następnie zagotowujemy wodę z  łyżeczką soli i kiedy woda się gotuje zmniejszamy moc palnika, ale tak żeby woda cały czas się gotowała i wrzucały małe fragmenty ciasta - formujemy małe kawałeczki lub ścieramy na tarce wprost do garnka. Całość gotujemy kawałeczki przez 5 minut, a ścierane na tarce przez 3 minuty, następnie łyżką cedzakową wyławiamy do miski, starając się, aby cała woda odciekła, całość mieszamy z łyżką jogurtu greckiego lub śmietany 12%. Gotowe układamy na talerzu i podajemy z gulaszem. Smacznego :)



Komentarze

Popularne posty