Bagietka kłos pszenicy

Ta bagietka jest niezwykła, nadaje się zarówno na mini kanapki jak i dodatek do sałatki. Jej kształt robi wrażenie i  nadaje daniu nowego charakteru. Kryje w sobie delikatny miąższ i chrupiącą skórkę, najlepsza w dniu pieczenia, ale na drugi dzień też pozostaje świetna. Polecam :)
Przepis pochodzi ze strony ilovebake.pl

SKŁADNIKI:
500g mąki pszennej chlebowej (typ 720)
350ml letniej wody
14g świeżych drożdży
10g soli

WYKONANIE:

Drożdże wymieszać z wodą dodać sól i mąkę. Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto, ręką, albo mikserem z hakiem. Odastawić do wyrośnięcia na 1 godzinę, przykryć folią, żeby ciasto nie wyschło. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części, każdą lekko rozpłaszczamy na grubosć ok 1 cm i zwijamy jak roladę wzdłóż dłuższego boku, zlepiamy zakończenie i formujemy bagietkę długą na długość blachy i zakońconą szpiczastymi końcami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odtawiamy na 20 minut. Po tym czasie nacinamy (nie do końca i odkładamy naprzeciwlegle kolejne odcięte kawałki (ZDJĘCIE 1)) i formujemy kłos (ZDJĘCIE 2). Wkładamy blachę do piekarnika z naczyniem żaroodpornym lub blachą z wodą i pieczemy 25 -30 minut w 230 st.C z termoobiegiem, aż kłosy będą złoto brązowe, studzimy na kratce. Smacznego :)





Komentarze

Popularne posty