Schab w miodzie z ryżem z pieczarkami
Szybki, pyszny, wspaniały. Ten przepis łączy w sobie wszystkie te cechy. Lekko słodkie mięso i ryż polany sosem powstałym podczas pieczenia schabu, pychota w pełnej krasie :) Zachęcam do wypróbowania, bo całość zajmie ok 30-40 minut i możemy cieszyć się pysznym domowym obiadem.
SKŁADNKI:
SCHAB:
4 plastry schabu bez kości
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
3/4 łyżki musztardy, delikatnej (delikatesowej, kremskiej lub miodowej)
1 łyżka oleju lub masła
sól, pieprz
RYŻ:
2 woreczek ryżu
500g pieczarek
1 mała cebula
1 łyżka masła
sól, pieprz
WYKONANIE:
SCHAB:
Plastry schabu myjemy, nacieramy solą i pieprzem. W misce mieszamy miód, musztardę, sok z cytryny. Każdy kawałek schabu dokładnie namoczyć w marynacie i zostawić na ok. 5 minut. W rondelku rozgrzewamy tłuszcz i kładziemy plastry schabu, wlewamy resztę marynaty i smażymy, aż schab z każdej strony się zezłoci, dolewamy ok. 1/4 szklanki wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż schab będzie miękki. Następnie jeżeli to konieczne odparowujemy nadmiar wody, aby powstał nam sos o pożądanej gęstości.
RYŻ:
Pieczarki myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobna kostkę. Do rondelka wkładamy masło oraz cebulę chwilę smażymy dodajemy potarte pieczarki i przykrywamy, gdy pieczarki puszczą wodę dusimy ok. 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu (można również ugotować ryż nie z woreczka), odsączamy dodajemy pieczarki, odsączone z nadmiaru wody i mieszamy. Podajemy z schabem i polewamy sosem. Smacznego :)
SKŁADNKI:
SCHAB:
4 plastry schabu bez kości
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
3/4 łyżki musztardy, delikatnej (delikatesowej, kremskiej lub miodowej)
1 łyżka oleju lub masła
sól, pieprz
RYŻ:
2 woreczek ryżu
500g pieczarek
1 mała cebula
1 łyżka masła
sól, pieprz
WYKONANIE:
SCHAB:
Plastry schabu myjemy, nacieramy solą i pieprzem. W misce mieszamy miód, musztardę, sok z cytryny. Każdy kawałek schabu dokładnie namoczyć w marynacie i zostawić na ok. 5 minut. W rondelku rozgrzewamy tłuszcz i kładziemy plastry schabu, wlewamy resztę marynaty i smażymy, aż schab z każdej strony się zezłoci, dolewamy ok. 1/4 szklanki wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż schab będzie miękki. Następnie jeżeli to konieczne odparowujemy nadmiar wody, aby powstał nam sos o pożądanej gęstości.
RYŻ:
Pieczarki myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobna kostkę. Do rondelka wkładamy masło oraz cebulę chwilę smażymy dodajemy potarte pieczarki i przykrywamy, gdy pieczarki puszczą wodę dusimy ok. 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu (można również ugotować ryż nie z woreczka), odsączamy dodajemy pieczarki, odsączone z nadmiaru wody i mieszamy. Podajemy z schabem i polewamy sosem. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz