Pieczeń rzymska z jajkiem

Rewelacyjna odskocznia dla tradycyjnego mielonego. Na ogromny plus zasługuje fakt, że mięso to jest pieczone, a nie smażone na oleju. Jest soczyste, pełne smaku rewelacyjne z sałatką ziemniaczaną, a na drugi dzień podgrzane w sosie pomidorowym, mmm pycha i już. Jajko wzbogaca smak, ale można pominąć jeśli za nim nie przepadamy. Polecam, może na Wielkanocny obiad? :)

SKŁADNIKI (dla 4 osób lub 2 na 2 dni:)):
250 mięsa wieprzowo-wołowego
250g mięsa wołowego (tatarowego)
1/2 bułki 
1 kopiasta łyżeczka musztardy
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 mała cebula pokrojona w kostkę
1 jajko
sól, pieprz
2-3 jajka ugotowane na twardo
bułka tarta

WYKONANIE:
Bułkę zalewamy wodą, tak aby ją przykryła i odstawiamy, aż napęcznieje i stanie się miękka. Do mięs dodajemy musztardę, paprykę, cebulę, jajko, pieprz, sól i dokładnie odciśniętą bułkę, całość mieszamy na jednolitą masę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę masy mięsnej rozkładamy na dnie keksówki i obrane jajka układamy poziomo i dokłądnie zakrywamy resztą masy mięsnej. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 200 st. C z termoobiegiem. Podajemy ciepłą z ziemniakami i sałatką z gotowanych buraków lub z sałatką ziemniaczaną. Można również podać ją na zimno jako wędlinę na śniadanie. Smacznego:)



Komentarze

Popularne posty