Chleb z makiem
Chleb na świąteczny stół i na codzienne śniadanie, czy kolację :) Chleb daje się łatwo formować, jest delikatny w smaku z chrupiącą skórką i puszystym miąższem. Smarowanie chleba przed pieczeniem solanką dodaje mu cudowny smak. Serdecznie polecam zrobienie go na zbliżające się Święta Wielkanocne (w formie okrągłej lub podłużnej), pięknie będzie się prezentował na Wielkanocnym śniadaniu. Chleb długo zachowuje świeżość ok.3-4 dni.
Przepis pochodzi z sense-of-taste.com
SKŁADNIKI:
675g mąki pszennej chlebowej typ 750
430g przegotowanej, chłodnej wody
15g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
oliwa do wysmarowania miski
WYKONANIE:
Wodę i drożdże wymieszać ze sobą dodać mąkę i sól, wszystko mieszamy mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego i wrabiamy przez 10 minut. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej delikatnie oliwą i zostawiamy na 5-6 godzin przykryte folią aluminiową (żeby ciasto nie wyschło z wierzchu). Po tym czasie uderzamy ciasto pięścią, mieszamy łyżką zbierając też ciasto z boków i odstawiamy na kolejne 2 godziny, przykryte folią. Uderzamy pięścią ciasto i zostawiamy na 5 minut i następnie wykładamy ciasto na blat obficie obsypany mąką i formujemy bochenek (podłużny lub okrągły): najpierw formujemy z ciasta prostokąt, zwijamy wzdłuż dłuższego boku, sklejamy łączenie i nadajemy kształt (koło lub podłużny) i odstawiamy łączeniem na górze na 15 minut, przykryte lnianą ściereczką. Piekarnik nagrzewamy do 230 st. C i ustawiamy na samym dole piekarnika keksówkę lub naczynie żaroodporne z wodą.Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem do dołu, poprawiamy kształt i nacinamy jak chcemy (podłużny 6 nacięć, a okrągły na krzyż na środku) i zostawiamy na 10 minut pod przykryciem. Smarujemy roztworem soli (30ml wody i łyżeczka soli) i posypujemy makiem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 st. C i pieczemy jeszcze 20-25 minut, aż do uzyskania przez chleb złotego koloru. Smacznego :)
Przepis pochodzi z sense-of-taste.com
SKŁADNIKI:
675g mąki pszennej chlebowej typ 750
430g przegotowanej, chłodnej wody
15g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
oliwa do wysmarowania miski
WYKONANIE:
Wodę i drożdże wymieszać ze sobą dodać mąkę i sól, wszystko mieszamy mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego i wrabiamy przez 10 minut. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej delikatnie oliwą i zostawiamy na 5-6 godzin przykryte folią aluminiową (żeby ciasto nie wyschło z wierzchu). Po tym czasie uderzamy ciasto pięścią, mieszamy łyżką zbierając też ciasto z boków i odstawiamy na kolejne 2 godziny, przykryte folią. Uderzamy pięścią ciasto i zostawiamy na 5 minut i następnie wykładamy ciasto na blat obficie obsypany mąką i formujemy bochenek (podłużny lub okrągły): najpierw formujemy z ciasta prostokąt, zwijamy wzdłuż dłuższego boku, sklejamy łączenie i nadajemy kształt (koło lub podłużny) i odstawiamy łączeniem na górze na 15 minut, przykryte lnianą ściereczką. Piekarnik nagrzewamy do 230 st. C i ustawiamy na samym dole piekarnika keksówkę lub naczynie żaroodporne z wodą.Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem do dołu, poprawiamy kształt i nacinamy jak chcemy (podłużny 6 nacięć, a okrągły na krzyż na środku) i zostawiamy na 10 minut pod przykryciem. Smarujemy roztworem soli (30ml wody i łyżeczka soli) i posypujemy makiem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 st. C i pieczemy jeszcze 20-25 minut, aż do uzyskania przez chleb złotego koloru. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz