Mini serniczki z malinami

Czasami chcemy zjeść coś słodkiego, ale coś takiego nie pospolitego i dlatego polecam Wam te serniczki. Zrobienie ich zajmuje chwilkę, a potem tylko pieczenie i studzenie i już :) Polecam, bo serniczki są delikatne, z malinową nutką, a ich kremowość powoduje, że nie przestanie się na jednym :) 
Przepis pochodzi z mojewypieki.com

SKŁADNIKI(na 8 mini serniczków):
SERNIKI:
400g twarogu, kremowego zmielonego przynajmniej dwukrotnie (może być typu Danio)
100g mleka skondensowanego słodzonego
0,5 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 średnie jajko
1,5 łyżki cukru (można dodać więcej jak kto lubi)

WSAD MALINOWY:
70g malin świeżych lub mrożonych (rozmrażamy)
1 łyżka cukru

WYKONANIE:
SERNIKI:
Ser, jajko, cukier, cukier waniliowy, mleko przekładamy do miski i całość mieszamy łyżką na jednolitą masę.

WSAD MALINOWY:
Maliny rozgniatamy widelcem i przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się pestek, przeciśnięty miąższ mieszamy z 1 łyżką cukru.

CAŁOŚĆ:
Masę serową przelewamy do foremek na muffinki najlepiej silikonowych, albo papierowych, ale podwójnych, ale nie do pełna, zostawiamy ok. 0,5 cm. Na powierzchni masy serowej robimy po trzy kropki wsadu malinowego i drewnianym patyczkiem, albo końcem noża robimy różne wzory. Pieczemy przez ok 25 minut w temperaturze 150 st. C, na dole piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Serniki zostawiamy po upieczeniu w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami piekarnika, aż całkowicie ostygną. Następnie zimne przekładamy do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego :)




Komentarze

Popularne posty