Kruche paluszki z parmezanem
Paluszki idealnie nadające się do piwa, meczu i na wieczór :) Są kruche, serowe i delikatne. Polecam bardzo :)
SKŁADNIKI:
150g mąki
75g schłodzonego masła
0,5-1 łyżeczki soli (w zależności od upodobania)
1 małe jajko
1,5 łyżki świeżo startego parmezanu
1 łyżka mleka
mak, sezam, sól lub kminkiem
WYKONANIE:
Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy pokrojone na kawałki masło, lekko siekamy i dodajemy jajko, ser sól i całość zagniatamy szybko na gładkie ciasto. Przykrywamy folią i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i kroimy nożem lub radełkiem na paski o grubości ok. 0,5 cm i na długość ok 10 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy mlekiem, obsypujemy makiem, sezamem, kminkiem lub solą, albo rezygnujemy z posypki i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 210 st. C, aż paluchy będą miały złoty kolor. Smacznego :)
SKŁADNIKI:
150g mąki
75g schłodzonego masła
0,5-1 łyżeczki soli (w zależności od upodobania)
1 małe jajko
1,5 łyżki świeżo startego parmezanu
1 łyżka mleka
mak, sezam, sól lub kminkiem
WYKONANIE:
Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy pokrojone na kawałki masło, lekko siekamy i dodajemy jajko, ser sól i całość zagniatamy szybko na gładkie ciasto. Przykrywamy folią i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i kroimy nożem lub radełkiem na paski o grubości ok. 0,5 cm i na długość ok 10 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy mlekiem, obsypujemy makiem, sezamem, kminkiem lub solą, albo rezygnujemy z posypki i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 210 st. C, aż paluchy będą miały złoty kolor. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz