Kurczak w panierce kokosowej bez tłuszczu
Czy dietetyczny kurczak może być pyszny? Może! Ten taki jest, delikatnie, kokosowy, soczysty i cudowny. Genialny na obiad, z ryżem, czy frytkami i warzywami. Wypróbujcie, bo warto :)
Przepis pochodzi z mniammniam.com
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
1 duża piersi z kurczaka (ok.500g)
sok z połowy cytryny
1 duże jajko
2 łyżki mleka
6 łyżek mąki pszennej
1 szklanka wiórek kokosowych
sól, pieprz cytrynowy (lub zwykły, ale z cytrynowym, podkreśla się smak całego dania)
WYKONANIE:
Pierś myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki o grubości 1cm i długości ok. 5cm. Sok z połowy cytryny wyciskamy do miski, dodajemy 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę pieprzu, lub ile się chce, dodajemy kurczaka, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. W miskach przygotowujemy mąkę, jajka mieszamy z mlekiem i w trzecim umieszczamy wiórki z kokosa. Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C.
Po 10 minutach kurczaka obtaczamy w następujące kolejności: mąka (strząsamy nadmiar), jajko i wiórki kokosowe (mocno dociskamy, żeby panierka się dobrze trzymała). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 10 minut, następnie obracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut. Podajemy ciepłe z sosami czosnkowym oraz musztardowo-miodowym lub jakim się chce. Smacznego:)
SOS CZOSNKOWY
1 duży ząbek czosnku
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
szczypta soli, bazylii, pietruszki, tymianku
Czosnek przeciskamy, dodajemy jogurt, oraz sól i zioła i mieszamy odstawiamy na 1 godzinę do lodówki lub podajemy od razu.
SOS MUSZTARDOWO-MIODOWY:
2 łyżeczki musztardy (delikatnej: kremskiej lub delikatesowej)
2 łyżeczki miodu
2 łyżki gęstego jogurtu
1/2 łyżeczki soku z cytryny
Wszystkie składniki dodajemy do miseczki i mieszamy.
Przepis pochodzi z mniammniam.com
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
1 duża piersi z kurczaka (ok.500g)
sok z połowy cytryny
1 duże jajko
2 łyżki mleka
6 łyżek mąki pszennej
1 szklanka wiórek kokosowych
sól, pieprz cytrynowy (lub zwykły, ale z cytrynowym, podkreśla się smak całego dania)
WYKONANIE:
Pierś myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki o grubości 1cm i długości ok. 5cm. Sok z połowy cytryny wyciskamy do miski, dodajemy 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę pieprzu, lub ile się chce, dodajemy kurczaka, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. W miskach przygotowujemy mąkę, jajka mieszamy z mlekiem i w trzecim umieszczamy wiórki z kokosa. Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C.
Po 10 minutach kurczaka obtaczamy w następujące kolejności: mąka (strząsamy nadmiar), jajko i wiórki kokosowe (mocno dociskamy, żeby panierka się dobrze trzymała). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 10 minut, następnie obracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut. Podajemy ciepłe z sosami czosnkowym oraz musztardowo-miodowym lub jakim się chce. Smacznego:)
SOS CZOSNKOWY
1 duży ząbek czosnku
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
szczypta soli, bazylii, pietruszki, tymianku
Czosnek przeciskamy, dodajemy jogurt, oraz sól i zioła i mieszamy odstawiamy na 1 godzinę do lodówki lub podajemy od razu.
SOS MUSZTARDOWO-MIODOWY:
2 łyżeczki musztardy (delikatnej: kremskiej lub delikatesowej)
2 łyżeczki miodu
2 łyżki gęstego jogurtu
1/2 łyżeczki soku z cytryny
Wszystkie składniki dodajemy do miseczki i mieszamy.
Komentarze
Prześlij komentarz