Tapioka na mleku kokosowym
Co to takiego tapioka, cytując: produkt skrobiowy, otrzymany z zmielenia bulw manioku, rośliny uprawnej pochodzącej z Brazylii. Zawiera lekkostrawne węglowodany, niewielką ilość białka i nie zawiera cholesterolu jest hipoalergiczny i bezglutenowy. Do wykonania tego deseru używam granulatu, małych kuleczek, które gotując się z białych stają się przeźroczyste i smakują rewelacyjnie. Ponieważ sama tapioka nie ma smaku, to ugotowana w mleku kokosowym staje się orientalną wersją naszego polskiego budyniu. W wykonaniu proste, w smaku delikatne, kokosowe i pyszne, warte wypróbowania, bardzo gorąco polecam :)
SKŁADNIKI:
400 ml (1 puszka) mleka kokosowego
1/2 szklanki mleka 2% tłuszczu
1/3 szklanki granulatu z tapioki
1 - 1,5 łyżki miodu
dżem pomarańczowy, albo frużelina z truskawek (przepis niedługo :))
WYKONANIE:
Mleko kokosowe i mleko zwykłe wymieszać, dodać tapiokę i wymieszać, odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy mleka z tapioką do rondla, zagotowujemy i gotujmy 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Tapioka ma mieć konsystencję gęstej śmietany, gdy będzie zagęste można dolać trochę mleka. Przekładamy do miseczek i odstawiamy, aż całkowicie ostygnie, podajemy posmarowane cienką warstwą dżemu pomarańczowego, albo frużeliną z truskawek. Smacznego:)
SKŁADNIKI:
400 ml (1 puszka) mleka kokosowego
1/2 szklanki mleka 2% tłuszczu
1/3 szklanki granulatu z tapioki
1 - 1,5 łyżki miodu
dżem pomarańczowy, albo frużelina z truskawek (przepis niedługo :))
WYKONANIE:
Mleko kokosowe i mleko zwykłe wymieszać, dodać tapiokę i wymieszać, odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy mleka z tapioką do rondla, zagotowujemy i gotujmy 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Tapioka ma mieć konsystencję gęstej śmietany, gdy będzie zagęste można dolać trochę mleka. Przekładamy do miseczek i odstawiamy, aż całkowicie ostygnie, podajemy posmarowane cienką warstwą dżemu pomarańczowego, albo frużeliną z truskawek. Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz